Gezonde voeding voor een stralende huid

Worteltjes voor gezonde ogen, snoep gezond, eet een appel, veel water voor een stralende huid en gember thee om die nare keelontsteking te stoppen. Van kinds af aan krijgen we al mee dat gezonde voeding belangrijk is voor zo’n beetje alles. Ook rondom de huid krijgen we veel tips en tricks te horen, maar wat klopt en wat niet?   

Arts-onderzoeker Selma Mekic van de afdeling Dermatologie in het Erasmus MC ging op onderzoek uit en bestudeerde ruim 2753 Rotterdamse 50 plussers. De arts onderzocht het verband tussen rimpels en eetgewoonten van zowel mannen als vrouwen. Hiervoor maakte zij gebruik van een 3D camera welke de diepte van de rimpels in kaart bracht. Ook moesten alle deelnemers precies bijhouden wat zij aten en dronken.

De uitkomst

De resultaten uit het onderzoeken waren zowel verrassend als bevestigend. Gezonde voeding draagt inderdaad bij aan een goede conditie van de huid, maar niet bij iedereen. Bij mannen was namelijk geen verschil te zien. De voeding van de deelnemende mannen uit het onderzoek zeiden niks over de hoeveelheid en de diepte van de rimpels.

Bij vrouwen daarentegen is het enorm belangrijk om fruit, groente en vis te eten en daar tegenover op te passen met (rood) vlees, suikers, verzadigde vetten en alcohol. Vrouwen met een gezond voedingspatroon hadden significant minder en minder diepe rimpels.

Laat dat wijntje maar staan

En dan nu even een minder fijne mededeling.  Je kan nog wel zo gezond eten, maar als je hiernaast regelmatig een glas wijn drinkt, verdwijnen alle goede effecten  van gezonde voeding als sneeuw voor de zon. Alcohol doet het effect van de gezonde voeding teniet, als het gaat om rimpelvorming.

Healthy life, healthy skin

Uit deze studie is dus gebleken dat gezonde voeding je huid langer jong houdt, mits je niet teveel alcohol drinkt. Daarnaast is gezonde voeding natuurlijk goed voor het hele lijf. Ga dus op zoek naar gezonde recepten waar je ook nog eens blij van wordt en eet jezelf mooi!

Bron:

Mekić S, Jacobs LC, Hamer MA, Ikram MA, Schoufour JD, Gunn DA, Kiefte-de Jong JC, Nijsten T. A healthy diet in women is associated with less facial wrinkles in a large Dutch population-based cohort. J Am Acad Dermatol. 2019 May;80(5):1358-1363.e2.