Wat zijn rimpels en wat kun je er aan doen

Back in the days toen we zelf nog gladde babyhuidjes hadden, associeerde we rimpels met schattige oude oma’tjes in een gezellige bloemenjurk inclusief grijs kapsel. De vouwtjes in de huid -wat rimpels eigenlijk zijn- waren nog een ver van ons bed show. Inmiddels is dit wel anders en weten we dat we onze huid met de groots mogelijke zorg moeten behandelen en verzorgen. In deze blog vertellen we jou wat rimpels zijn en wat je eraan kunt doen om zo lang mogelijk een gladde huid te houden.

Wat zijn rimpels?

Naarmate je ouder wordt neemt de elasticiteit van de huid af. Het verminderen van deze elasticiteit heeft alles te maken met het stagneren van de aanmaak van collageen en elastine, en een te kort aan vocht. Door het gebrek aan collageen en elastine wordt de huid in de loop van de tijd slapper en dunner. Hierdoor ontstaan uiteindelijk vouwtjes in de huid, wat we rimpels noemen.

Of en wanneer je rimpels krijgt is in de basis genetisch bepaald. Mensen met weinig rimpels hebben dus letterlijk goede genen. Gelukkig hoef je het niet helemaal aan het lot over te laten, want er zijn ook heel veel factoren van buitenaf die invloed hebben op het al dan niet krijgen van rimpels.

Wat helpt tegen rimpels

Als we alle reclames moeten geloven, zouden rimpels inmiddels niet meer moeten bestaan. Helaas is het niet zo eenvoudig en zijn die vervelende vouwtjes hardnekkige krengen. Toch kunnen we een hoop doen om het krijgen van rimpels zo lang mogelijk uit te stellen en eenmaal verschenen rimpels te verminderen.

  • Gezonde voeding. Het eten van gevarieerd en gezond voedsel is van grote invloed op de elasticiteit van de huid. Vermijd dus zoveel mogelijk junkfood en ga voor veel groenten, weinig suikers en veel vitamines.
  • Maar sla niet te veel door in de gezonde voeding en zet je tanden ook af en toe in een hamburger, want stress doet de huid ook geen goed. Elke vezel in jouw lijf en dus ook de huid, gaat slecht op stress.
  • Bedenk voor jezelf een beautyroutine die past bij jouw huid en houd je hier netjes aan. Een goede verzorging van de huid is enorm belangrijk en mag nooit een ondergeschoven kindje worden. Ga dus NOOIT slapen zonder je huid goed gereinigd te hebben.
  • Stop met roken! Weg ermee en nooit meer aanraken. De huid wordt droog en grauw van roken, en de rimpels schieten er al vele jaren eerder dan nodig in.
  • Gebruik elke dag (ook als er geen zon te bekennen is) uv bescherming. De huid teveel bloodstellen aan de zon is niet alleen levensgevaarlijk, maar ook een echte no-go voor rimpels.
  • Houd je lijf en huid gezond door het gebruik van de juiste voedingssuplementen.
  • Kies voor een dagcrème met retinol. Hierover lees je meer in de blog: retinol, wat is het en waarom is het zo belangrijk?!
  • Bezoek een huidspecialist. Er zijn verschillende behandelingen zoals peelings en micro needling welke effectief helpen bij rimpels.
  • Botox en fillers. Of je nu fan bent of groot tegenstander… Botox en fillers helpen tegen rimpels. Punt.
  • Slaap! We weten allemaal dat een goede nachtrust goed is voor je gezondheid, maar wist je dat jouw huid hier ook heel blij van wordt? Terwijl je slaapt gaat jouw lijf namelijk keihard aan de slag om te herstellen en te redden wat er te redden valt. Ook de huid komt aan de beurt. Let wel op je slaaphouding, want op je zij of buik slapen, kan juist weer rimpels veroorzaken. Op je rug slapen it is ;-).

You are beautiful

Natuurlijk zijn we allemaal in meer of mindere mate bezig met onze beauty idealen, maar vergeet vooral niet te genieten en jezelf te zijn. Een rimpeltje meer of minder maakt jou namelijk niet een minder mooi mens. You are beautiful just the way you are!